Poređenje proizvoda ( od 3 )

Phottix Mitros TTL


Phottix Mitros TTL je eksterni blic namenjen profesionalcima. Predstavlja alternativu blicevima kao što su Canon 580 EX2 ili Nikon SB900/910. U sledećem testu ćemo prikazati njegove mogućnosti i ponašanje u praksi.

Za početak ćemo se osvrnuti na njegove mogućnosti i izradu. U kompletu dobijamo:

  • blic Phottix Mitros TTL
  • difuzer
  • 3.5mm konektor kabl
  • USB kabl
  • adapter za battery port
  • postolje za blic
  • USB drive

Takođe dobijamo u praktičnu futrolu za blic:


Izrada blica je veoma kvalitetna na nivou Canona 580 EXII i Nikona SB910. Materijal je plastika koja je čvrsta i odaje utisak kvaliteta, dok su spojevi veoma precizni. Stopica blica je metalna sa gumenom zaštitom protiv vode ili znoja što je za svaku pohvalu:


Za napajanje koristimo 4AA baterije:


Blic namontiran u šinu na fotoaparatu stoji veoma čvrsto, lock-mehanizam je siguran i u potpunosti osigurava to da se blic ne klima i da ne dolazi do gubitka kontakta sa šinom na fotoaparatu:


Sa prednje strane blica imamo AF-assist lampu:


Sa bočne strane blica nalazi se priljučak za battery port kao i priključak za usb kabl kojim možemo izvršiti updejt firmware-a:


Glavu blica je moguće rotirati za 360 stepeni a takođe i pomerati po vertikali u rasponu od -7 do 90 stepeni:


Što se tiče mogućnosti blica u praktičnom radu one obuhvataju praktično sve što je profesionalnim fotografima potrebno. Posebno ističe integrisani radio primjenik koji je kompatibilan sa radio okidačima Phottix Odin i Phottix Strato II.Ostale mogućnosti su sledeće:

  • E-TTL / E-TTL II merenje ekspozicije
  • Wireless mode 4 kanala & 3 grupe
  • Pokriva vidni ugao koji odgovara rasponu objektiva od 24-105mm (35mm ekv.)
  • Sa difuzerom za širokougaone objektive pokriva vidni ugao jednak vidnom uglu objektiva od 14mm (35mm ekv.)
  • Sinhronizacija na prvoj i drugoj zavesici kao i high-speed sinhronizacija
  • Modeling blic
  • Stroboskop
  • Zaštita od pregrevanja
  • Memorijski sistem koji pamti poslednja podešavanja

Što se tiče vodećeg broja blica kojim karakterišemo njegovu snagu on iznosi 58Gn (iso 100, 105mm).

Sada ćemo prikazati proveru kako se ponaša TTL sistem merenja na ovom blicu. To je najčešći mod u kojem fotografi koriste blic u situacijama kada ga koriste na fotoaparatu (recimo pri fotografisanju svadbi kao i različitih drugih događaja). Ono što je bitno je da ekspozicija koju blic određuje bude što preciznija moguća u različitim situacijama po pitanju ambijentalnog svetla. Za početak ćemo proveriti kako se blic ponaša u situaciji na otvorenom pri dnevnom svetlu kada ga koristimo za tzv. razbijanje senki.

Prva fotografija je napravljena bez blica a druga sa blicem u E-TTL modu, pri čemo je na obe slike ambijentalna ekspozicija bila jednaka. Vidimo da je TTL sistem merenja pravilno odredio potrebnu snagu bljeska:


Zatim ćemo provariti kako TTL sistem merenja blic ekspozicije funkcioniše u situaciji kada se blic nalazi udaljen od aparata.

Setup:


I u ovom slučaju vidimo da je kombinacija Canon 5d mk2 fotoaparata sa blicem Phottix Mitros pravilno odredila potrebnu snagu blica:


Prelazimo sada na proveru ponašanja blica u uslovima zatvorenog prostora. Test vršimo tako što proveramo kako TTL sistem merenje određuje snagu blica u situaciji kada je ambijentalnu ekspoziciju variramo od 0EV do -3EV, pri čemu imamo tri različite situacija po pitanju odeće modela (crna,bela i majica u boji) koje simuliraju tamnijeg,svetlijeg i srednje svetlog modela što utiče na ponašanja TTL sistema merenja. U svim situacijama kompenzacija blic ekspozicije je bila na 0EV.

Prvo imamo situaciju u kojoj model nosi zelenu majicu što možemo smatrati za situaciju sa srednje svetlim modelom. Kao što vidimo TTL sistem je prilično precizno odredio ekspoziciju u svim slučajevima osim u najređem slučaju kada je ambijentalna ekspozicija iznosi -3EV kada je potrebno koristiti kompenzaciju blic ekspozicije da bismo pravilno osvetlili modela.


Situaciji kada simuliramo tamnog modela (crna majica) vidimo sličan rezultat sa malo izraženijim preeksponiranjem modela pri ambijentalnim ekspozicijama od -2EV i -3EV. Ovakvo ponašanje blica u ovim situacija odgovara ponašanju Canon bliceva pri radu u E-TTL režimu što možemo pripisati samo algoritmu određivanja ekspozicije u Canon sistemu. Snagu blica lako korigujemo podešavanje kompenzacije blic ekspozicije.


U situaciji kada simuliramo svetlog modela (bela majica) Canonov E-TTL sistem se trudi da spreči da svetle partije na modelu pregore pa je to slučak i pri radu sa Phottix Mitros TTL blicem. U ovom slučaju je potrebnu da kompenzaciju blic ekspozocije pomerimo u plus.


Phottix Mitros TTL je opremljen beli reflektujućim panelom koji se izvlači sa glave blica.


Njegova uloga je da kada pri koristimo za odbijanje svetla od plafon deo svetla usmeri direktno prema modelu. To ćemo ilustrovati na sledećem primeru:

Svetlo blica odbijeno od plafon bez reflektora:


Svetlo blica odbijeno od plafon + beli reflektor:


Uz blic dobijamo i beli difuzer koji montiramo na glavu blica.


Njegova uloga u praktičnom radu je da delimično omekša svetlo blica i da pri odbijanju svetla blica od plafon usmeri deo svetla i prema napred slično kao beli reflektor:

Primer fotografisanja sa direktno usmernim blicem prema modelu. Prva fotografija je bez difuzera druga je sa difuzerom:


Fotografija sa svetlom blica odbijenim od plafon bez difuzera:


Svetlo blica odbijeno od plafon + difuzer:


Vidni ugao koji pokriva blica je jednak rasponu objektiva od 24-105mm (kod fotoaparata sa full-frame senzorom). Blic je opremljen difuzionim panelom koji ravnomernije raspoređuje svetlo po kadru i omogućava fotografisanje sa objektivima žižne dalje od čak 14mm.

Na sledećim primerima ćemo prikazati efekat difuzionog panela u praksi. Primeri su urađeni na udaljenosti od 1.5m od belog zida.

Fotografija na 16mm bez difuzionog panela na kojoj uočavamo pad osvetljenja u uglovima kadara.


Fotografija na 16mm sa difuzionim panelom na kojom uočavamo ravnomernije osvetljenje po kadru:


Fotografija na 28mm bez difuzionog panela:


Fotografija na 28mm sa difuzionim panelom:


Phottix Mitros TTL blic ima trajanje bljeska od 1/8000s što mu omogućava da poseduje opciju high-speed sinhronizacije koja je veoma korisna pri fotografisanju na otvorenom terenu u situacijama kada ima dosta ambijentalnog svetla ili kada se model brzo kreće pa nam je potrebna veća brzina zatvarača. Pri korišćenju brzina zatvarača većih od 1/200s dolazi do pada snage blica što je neizbežno. Pad snage pri bežičnom korišćenju blica u kombinaciji sa high-speed radio okidačem ćemo ilustrovati sledećim primerima:


Osim u TTL režimu rada Phottix Mitros možemo koristiti i u manelnom režimu podešavanja snage blica gde snagu podešavamo u rasponu od 1/1 do 1/128. Vreme punjenja blica iznosi od 0.1 do 5 sekundi zavisno od snage blica a takođe poseduje i quick-flash režim rada u kojem je ovo vreme moguće skratiti na 2.5sec.

Zaključak koji možemo izneti je da se radi o veoma kvalitetnom blicu kako u smislu izrade i kvaliteta materijala tako i u smislu mogućnosti u praktičnom radu. Mitros TTL poseduje praktično sve što je potrebno za profesionalan rad. Integrisani radio prijemnik za Phottix Odin i Strato II radio okidače dodatni plus koji ga izdvaja od konkurencije. E-TTL sistem merenja radi jednako dobro kao i sa originalnim Canon blicevima. Tu je i optički wireless sistem sa 4 kanala i 3 grupe u kojima može da radi i kao Master i kao Slave blic. S obzirom na cenu u odnosu na direktnog konkurenta Canon 580 EX II možemo reći da Phottix Mitros TTL zaslužuje da se nađe u ozbiljnom razmatranju pri kupovini.

Tekst i primeri: Mladen Mitrinović