Poređenje proizvoda ( od 3 )

Phottix Strato II 5 u 1

Druga generacija popularnih Phottixovih radio okidača Strato. Prva generacija je zaslužila reputaciju veoma kvalitetnih i pouzdanih okidača, dok druga generacija donosi nekoliko novosti. Na sledećem linku možete pogledati kompletan test prve generacije Strato okidača www.fotodiskont.rs/test-modela/phottix-strato-4-u-1-za-nikon-dslr-i-bliceve-15663-960.html . Napominjemo da su Strato I risiveri kompatibilni sa novim modelom, dakle moguće je sa novim transmiterom okidati stare risivere u jednom od 4 kanala. Starim risiverima nije moguće dodeliti grupe, oni okidaju kada je transmiter postavljen u bilo koju od grupe A,B,C,D. Sa starim transmiterom nije moguće okidati risivere od druge generacije Strato radio okidača. U nastavku ćemo govoriti o novinama koje donosi novi model.

1. Najveća razlika u funkcionalnom smislu u odnosu na prvu verziju (zbog koje novi model i nosi oznaku 5 u 1) je mogućnost da bliceve pored 4 kanala rasporedimo i u jednu od 4 grupe. Time dobijamo mogućnost korišćenja više bliceva koji će da okidaju različitim snagama. Phottix Strato II možemo koristiti za:

  • Bežično okidanje bliceva
  • Bežično okidanje blic glava
  • Bežični okidač za fotoaparat
  • Žičani okidač za fotoaparat
  • Okidanje bliceva raspoređenih kako u različite kanale, tako i u različite grupe


2. Razlika u dizajnu:

U kompletu dobijamo sve isto kao i kod Strato I modela, ali su transmiter i risiver delimično izmenjenog dizajna:

Transmiter na zadnjoj strani ima 4 tastera za izbor grupa bliceve koje želimo da okidamo:



Svi ostali detalji na transmiteru su isti kao i kod prve verzije:











Risiver kao što možemo videti na sledećim slikama ima dodat selektor grupe u kojoj će risiver da radi:








3.Razlika u dometu - nova generacija ima deklarisani domet od 150m.

Dakle ono što možemo da zaključimo je da druga generacija Strato okidača zadržava sve karakteristike prve - pouzdanost u radu, kvalitetna izrada, lakoća korišćenja, TTL-pass. Dodata je mogućnost postavljanja bliceva u jednu od 4 grupe, a takođe i domet je povećan. Sve ostale mogućnosti su jednake.


Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović