Digitalni fotoaparati, foto oprema, cene, prodaja, akcija, Fotodiskont Beograd, Srbija

info icon Za informacije pozovite fotodiskont call centar

call centar telefon: 011/3571-102
telefon2: 011/2542-024
skype chatmobilni: 063/225-112
skype chat: fotodiskont1
Foto Diskont - Prodavnica 1
Rajka od Rasine 15, Banovo Brdo
11030 Beograd, Srbija

telefon: 011/3571-102
mobilni: 063/225-112
- pogledajte mapu -
Digitalni fotoaparati i foto oprema, digitalne kamere.. Canon, Nikon, Sony, Olympus, Panasonic.. Cene, akcije, testovi, poredjenja i prodaja u fotodiskont prodavnici, Beograd Srbija. Radno vreme: 9-19h
subotom: 9-14h
Matični Broj: 21145882
PIB: 109229854
Račun A Banka: 265-1680310000996-78
Digitalni fotoaparati i foto oprema, digitalne kamere.. Canon, Nikon, Sony, Olympus, Panasonic.. Cene, akcije, testovi, poredjenja i prodaja u fotodiskont prodavnici, Beograd Srbija.
Digitalni fotoaparati i foto oprema, digitalne kamere.. Canon, Nikon, Sony, Olympus, Panasonic.. Cene, akcije, testovi, poredjenja i prodaja u Fotocentar prodavnici, Banja Luka Bosna BiH.
Digitalni fotoaparati i foto oprema, digitalne kamere.. Canon, Nikon, Sony, Olympus, Panasonic.. Cijene, akcije, testovi, poredjenja i prodaja u Fotoizbor prodavnici, Podgorica Crna Gora.
професионална видео и фото опрема во Македонија
Valuta:

Fotodiskont test:    Sigma EF-610 DG Super za Canon


Sigma EF-610 DG Super

0012.jpg

 

 

Sigma EF-610 DG Super je top model blica iz Sigmine ponude. Namenjen je naprednim amaterima i profesionalcima i nalazi se u klasi sa blicevima kao što su Yongnuo 565EX, Nikon SB700 i Canon 430EXII. Kako se blic ponaša u praksi proverićemo u nastavku testa.

 

Blic stiže u kompletu sa torbicom za nošenje i postoljem, na žalost uz njega ne dobijamo difuzer:

 

0002.jpg

 

 

Materijal od kojeg je blic napravljen je kvalitetna plastika sa finišem koji podseća na onaj kod Sigma objektiva. Izrada je kvalitetna, spojevi precizni i sve deluje kvalitetno.

0005.jpg

 

Za napajanje se koriste 4AA baterije:

 

0004.jpg

 

Stopica blice je plastična, što možemo uzeti kao manu:

 

0003.jpg

 

Glava blica se može rotirati za 270 stepeni u horizontalnoj ravni:

 

0006.jpg

Da omogućimo rotaciju u horizontalnoj ravni potrebno je da držimo pritisnuto dugme na pozadini glave blica:

 

0009.jpg

 

 

U vertikalnoj ravni pomeranje je u rasponu od -7 do 90 stepeni:

0007.jpg

Da bismo omogućili pomeranje blica po vertikali potrebno je da držimo pritisnuto dugme sa strane glave blica:

0008.jpg

 

 

Sa zadnje strane blica nalazi se veliki kontrolni diplej sa pozadinskim osvetljenjem, prekidač za uključivanje blica, kontrolna lampa i nekoliko dugmića za podešavanje parametara, dugmići su gumeni što se verovatno nekim korisnicima neće svideti:

0010.jpg

Nakon što blic postavimo u šinu na fotoaparatu položaj mu osiguravamo uz pomoć navoja koji ga čvrsto drži tako da nema opasnosti od pomeranja blica i gubljenja kontakta sa fotoaparatom:

 

0011.jpg

 

 

 

Specifikacije:

 

 

- Vodeći broj: 61Gn (na ISO 100, 105mm)
- Vreme punjenja: do 5sec
- E-TTL, E-TTL II, Manual mode, Multi mode
- Podešavanje snage u rasponu 1/1 - 1/128
- HSS (high-speed sinhronizacija do 1/8000s)
- Sinhronizacija na drugoj zavesici
- Bežično se okida: radio okidačem i optički
- 24-105 mm (17mm sa difuzerom)
- kompenzacija blic ekspozicije +/- 3EV
- Pomeranje glave po horizontali i vertikali
- Dimenzije: 77 x 117 x 139 mm
- Težina: 330g

 

 

Glava blica poseduje zum u rasponu od 24-105mm. Zumiranje glave blica možemo vršiti ručno ili prepustiti blicu da to radi automatski u komunikaciji sa fotoaparatom. Uz pomoć difuzera za široki ugao koji je integrisan na glavi blica možemo koristiti blic i sa objektivima žižne daljine 17mm. Takođe Sigma EF-610 DG Super poseduje i AF-assist lampu.

 

0014.jpg

 

 

Proveru ponašanja blica u praksi započinjemo proverom ravnomernosti snopa svetla. Proverićemo kako je svetlo raspoređeno po kadru pri žižnim daljinama objektiva od 17 i od 28mm sa i bez difuzera na udaljenosti od 1m od belog zida.

 

17mm bez difuzera

 

17mm_bez_difuzera.jpg

 

17mm sa difuzerom

 

17mm_sa_difuzerom.jpg

 

28mm bez difuzera

 

28mm_bez_difuzera.jpg

 

28mm sa difuzerom

 

28mm_sa_difuzerom.jpg

 

 

Razlika u osvetljenju izmedju gornje i donje polovine slike je posledica toga što je Sigma prililično veliki blic i glava blica se nalazi dosta iznad ose objektiva. Ova razlika dolazi do izražaja pri fotografisanju subjekata na bliskim distancama od fotoaparata.

 

Mogućnosti blica EF-610 DG Super su sledeće:

 

1. Blic možemo koristiti u tri režima rada - E-TTL, Manual i Multi:

 

0015.jpg

 

2. Poseduje high-speed sinhronizaciju što znači da ga možemo koristiti sa brzinama zatvarača do 1/8000s. Takođe moguće je koristiti okidanje blica na prvoj ili drugoj zavesici.

 

3. U bežičnom režimu okidanja može da radi kao slave blic, okidanje vršimo uz pomoć integrisane foto ćelije u blicu.

 

4.Poseduje modeling-light funkciju

 

5. Podržava funkcije kao što su FEB (flash exposure bracketing) i FE (Flash exposure) Lock

 

 

Sada ćemo proveriti kako funkcioniše TTL sistem merenja ovog blica u kombinaciji sa fotoaparatom Canon EOS 5d mk2. Sigma podržava Canonov E-TTL II sistem merenja tako da ne bi trebalo da bude previše odstupanja u odnosu na ponašanje sa Canon blicevima.

 

Standardno TTL sistem proveramo na primeru modela koji nosi belu,crnu kao i majicu u boji čime simuliramo svetlog,tamnog i srednje tamnog modela dok ambijentalnu ekspoziciju variramo u rasponu od 0 do -3EV. Ono što očekujemo kao idealan rezultat je da model bude uvek jednako osvetljen bez obizra na ambijentalnu ekspoziciju. To se ne dešava uvek u praksi čak ni sa originalnim Canon blicevima i uvek su moguća mala odstupanja. Kada do njih dođe koristimo kompenzaciju blic ekspozicije da bismo dobili pravilno osvetljen subjekat fotografisanja.

 

Za početak ćemo pogledati primer sa modelom u majici srednjeg tona. Kao što vidimo nevezano za variranje ambijentalne ekspozicije model je približno jednako osvetljen. Ekspozicija je takođe i pravilna pa nije potrebno koristiti kompenzaciju osim eventualno u situaciji kada je ambijentalna ekspozicija veoma podeksponirana (-3EV) kada je model neznatno preeksponiran. Ponašanje blica u ovoj situaciji je za pohvalu.

 

bez_majica.jpg

 

Zatim ćemo proveriti situaciju u kojoj model nosi belu majicu. Canon E-TTL II sistem se u ovakvim situacijama trudi da ne preeksponira subjekat fotografisanja što najčešće dovodi do toga da isti bude podeksponiran, međutim sa EF-610 DG Super blicem to nije slučaj pa je model pravilno eksponiran osim u situaciji sa ambijentalnim svetlom na nivou -3EV kada je neznatno podeksponiran. Dakle zaključak je da je u ovakvim situacijama blic ekspozicija pravilna i prilično konzistentna.

 

bela_majica.jpg

 

 

Treći primer je varijanta u kojoj model nosi crnu majicu i predstavlja taman subjekat koji treba eksponirati. Kao što vidimo sistem se trudi da pravilno eksponira taman subjekat i u tome uspeva u situacijama kada je ambijentalna ekspozicija u nivou 0EV i -1EV, dok u situacijama sa prilično podeksponiranom ambijentalnom ekspozicijom (-2EV i -3EV) dolazi do neznatnog preeksponiranja pa je potrebno koristiti negativnu kompenzaciju blic ekspozicije.

 

crna_majica.jpg

 

 

Pri fotografisanju na otvorenom terenu gde od blica želimo da popuni senke na modelu dolazi do neznatnog preeksponiranja pa je potrebno koristiti negativnu kompenzaciju blic ekspozicije:

 

Primer sa ambijentalnim svetlom:

 

primer_bez_blica.jpg

 

Primer sa jednakom ambijentalnom ekspozicijom uz dodatak blica u TTL režimu bez kompenzacije blic ekspozicije:

 

primer_sa_blicem.jpg

 

 

Zaključak po pitanju rada E-TTL II sistema je da radi odlično u zatvorenom prostoru dok na otvorenom najčešće traži korišćenje negativne kompenzacije blic ekspozicije.

 

Glava blica poseduje i reflektor koji omogućava da pri odbijanju svetla blica od plafon deo svetla usmerimo i prema napred, čime smanjujemo senke na modelu koje nastaju pri odbijanju svetla blica od plafon:

 

0013.jpg

 

Primer bez reflektora:

 

bez_reflektora.jpg

 

Primer sa reflektorom:

 

sa_reflektorom.jpg

 

 

 

Na kraju možemo reći da Sigma EF-610 DG Super predstavlja ozbiljnu alternativu Canon blicu EX430II kojiem po karakteristikama i ponašanju u praksi nimalo ne zaostaje. Za razliku od modela Canon 580EXII Sigmi nedostaje mogućnost rada kao Master blic u wireless režimu kao i beli difuzer za glavu blica. Kvalitet izrade je na nešto nižem nivou od Canon bliceva ali nikako nije loš. Posebna prednost Sigminog blica je velika snaga (vodeći broj od 61Gn na ISO 100 i 105mm naspram 43Gn kod Canon 430EXII i 58Gn kod modela 580EXII) što ga čini veoma pogodnim za fotografisanje svečanosti kao što svadbe, krštenja i rođendani.

 

 

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović

 
Test uredjaja je u vlasništvu www.fotodiskont.rs


   

Sigma EF-610 DG Super za Canon

   

 

Vodeći broj 61Gn (na ISO 100, 105mm)
- E-TTL II, Manuel mode, TTL wireless flash, FP (high speed) flash, rear-curtain Synchro flash
- 24-105 mm ( 17mm sa difuzerom)
- Pomeranje glave po horizontali i vertikali
web stranica proizvođačaSigma, Japan
Garancija 24 meseca

Regularna cena: 30721 DIN
Fotodiskont cena: 29258 DIN
Vaša ušteda: 1463 DIN


2 godine garancije!
kurs evra: 1€=117.5 dinara
2 godine garancije!

            
dostava foto opreme za srbiju


fotodiskont panda

Informacije:
 • Šta je fotodiskont komplet?

  Šta je fotodiskont komplet?

  Kupite uređaje u kompletu sa dodatnom opremom, i ostvarite dodatni popust. Većinu uređaja možete kupiti u kompletu sa dodatnom opremom,  po cenama nižim od regularnih prodajnih cena. Kupovinom uređaja ostvarujete dodatni popust za sledeću opremu :
   

  - Memorijska kartica
  - Punjač
  - Punjive baterije
  - Torba, torbica ili futrola
  - Rezervna baterija
  - Stativ

  - Ostalo


  Izaberete željeni proizvod, pa kliknete na sekciju KOMPLETI , koja se nalazi ispod slike proizvoda. 

  Naravno, ukoliko vas zanima nešto što nema u kompletima, onda možemo da napravimo specijalni komplet, prema vašim potrebama !

  Proverite !

   

 • Kako kupovati kod nas ?

  Kako kupovati kod nas ?

   

   

   

  1. Možete doći lično u jednu od naših maloprodaja. Uvek ćete naići na ljubaznu dobrodošlicu i posvetićemo vam svo vreme koje vam je potrebno, bez obzira da li ste došli u kupovinu ili da se raspitate ili pogledate nešto od našeg asortimana. Dobrodošli ste !

       

  2. Poručivanjem direktno telefonom. Uvek dajemo sve od sebe da ljubazno i kvalitetno odgovorimo na sva vaša pitanja. Isporuku vršimo u roku od 24h u vreme koje vama odgovara. Račun i garanciju dobijate uz robu. Plaćate na licu mesta našem kolegi koji vam bude isporučio robu.

       

  3. Poručivanjem preko sajta. Ubacivanjem artikala u korpu i ostavljanjem kontakt podataka. Izaberete proizvod koji želite da naručite i kliknite na dugme NARUČI. Kada izaberete artikle koje želite da naručite preostaje vam da kliknete na Vašu potrošačku korpu sa gornje desne strane , popunite obrazac i sačekate da Vas neko iz  "Fotodiskont"  tima kontaktira. Isporuku vršimo u roku od 24h u vreme koje vama odgovara. Isporuka je besplatna za porudžbine preko 5000 dinara. Račun i garanciju dobijate uz robu. Plaćate na licu mesta našem kolegi koji vam bude isporučio robu. 

   

  4. Poručivanjem e-mailom na info@fotodiskont.rs. Uslovi isporuke su isti kao za poručivanje telefonom ili preko sajta.

   


   

   

   

   

   

 • Prodaja čekovima - 12 rata

  Prodaja čekovima - 12 rata

  Posebna pogodnost u Fotodiskontu!
  Foto opremu možete kupiti čekovima na


  4 do 12 RATA 0 % kamata!

   

  Čak i ako niste iz Beograda, plaćate čekovima

  kada vam isporučimo robu !

   


 • Testovi opreme

  Testovi opreme

  SAMO  U FOTODISKONTU!

  RECENZIJE FOTO OPREME KOJE ZA VAS RADE NAJBOLJI FOTOGRAFI U SRBIJI!

  UPOZNAJTE SE SA MNOGIM PROIZVODIMA!

  NA STRANICI PROIZVODA KLIKNITE NA DUGME TEST ILI POGLEDAJTE SVE NA STRANI:

   

  TESTOVI FOTO OPREME (kliknite ovde)

 • Garancija 2 godine

  Garancija 2 godine

  Garantni rok za sve artikle važi 2 godine ( 24 meseca ) , osim ako je drugačije naznačeno ( za pojedine artikle garancija važi 3 godine ). Ako istekne 45-ti dan od prijema artikla na servis, garancija se realizuje zamenom za novi uređaj. Garantni rok se produžava za period koliko je vaš uređaj bio na servisu. Ukoliko kupljeni uređaj ne radi ispravno u roku od 7 dana od dana kupovine, tada se garancija realizuje zamenom za novi uređaj. U Fotodiskontu, čak i kada garancija istekne, imate mogućnost da vam pomognemo da što lakše, brže i jeftinije popravite vaš uređaj ! Uvek smo tu za vas !
   

 • Tehnička podrška

  Tehnička podrška

  Poštovani kupci,

   

  Za sve proizvode koje ste kupili kod nas, obezbeđena vam je tehnička podrška. To znači da ako imate bilo kakvo pitanje oko korišćenja uređaja ili ako vam treba savet oko fotografisanja ili snimanja, možete dobiti pomoć. Ukoliko još niste kupili uređaj možete dobiti sve potrebne informacije kao i savet.  

   

  Kontakt osoba za tehničku podršku:  Mladen

  Kontakt telefon tehničke podrške:  011 / 2542 - 024

  Radno vreme tehničke podrške:  15-19h

   

 • Specijalne porudžbine

  Specijalne porudžbine

  Preko nas možete izvršiti porudžbinu i kupovinu artikala koje nemamo na sajtu. Nemoguće je imati baš sve u ponudi tako da artikle i koje ne nađete na sajtu, možete poručiti preko nas.


Login

Foto oprema i digitalni fotoaparati akcija! 4-6 rata bez kamate!.

Get Adobe Flash player


digitalni fotoaparati, Svi proizvodi © 2015 www.fotodiskont.rs prodaja foto opreme. Sva prava zadržana. Legal.
Digitalni fotoaparati i foto oprema Bosna i Hercegovina www.fotocentar.com, Crna Gora www.fotoizbor.net. Izrada sajta www.kuzmanovic.rs.

Load time: 0.04 sec.