Poređenje proizvoda ( od 3 )

Sigma EF-610 DG Super


Sigma EF-610 DG Super je top model blica iz Sigmine ponude. Namenjen je naprednim amaterima i profesionalcima i nalazi se u klasi sa blicevima kao što su Yongnuo 565EX, Nikon SB700 i Canon 430EXII. Kako se blic ponaša u praksi proverićemo u nastavku testa.

Blic stiže u kompletu sa torbicom za nošenje i postoljem, na žalost uz njega ne dobijamo difuzer:


Materijal od kojeg je blic napravljen je kvalitetna plastika sa finišem koji podseća na onaj kod Sigma objektiva. Izrada je kvalitetna, spojevi precizni i sve deluje kvalitetno.


Za napajanje se koriste 4AA baterije:


Stopica blice je plastična, što možemo uzeti kao manu:


Glava blica se može rotirati za 270 stepeni u horizontalnoj ravni:


Da omogućimo rotaciju u horizontalnoj ravni potrebno je da držimo pritisnuto dugme na pozadini glave blica:


U vertikalnoj ravni pomeranje je u rasponu od -7 do 90 stepeni:


Da bismo omogućili pomeranje blica po vertikali potrebno je da držimo pritisnuto dugme sa strane glave blica:


Sa zadnje strane blica nalazi se veliki kontrolni diplej sa pozadinskim osvetljenjem, prekidač za uključivanje blica, kontrolna lampa i nekoliko dugmića za podešavanje parametara, dugmići su gumeni što se verovatno nekim korisnicima neće svideti:


Nakon što blic postavimo u šinu na fotoaparatu položaj mu osiguravamo uz pomoć navoja koji ga čvrsto drži tako da nema opasnosti od pomeranja blica i gubljenja kontakta sa fotoaparatom:


Specifikacije:

  • Vodeći broj: 61Gn (na ISO 100, 105mm)
  • Vreme punjenja: do 5sec
  • E-TTL, E-TTL II, Manual mode, Multi mode
  • Podešavanje snage u rasponu 1/1 - 1/128
  • HSS (high-speed sinhronizacija do 1/8000s)
  • Sinhronizacija na drugoj zavesici
  • Bežično se okida: radio okidačem i optički
  • 24-105 mm (17mm sa difuzerom)
  • kompenzacija blic ekspozicije +/- 3EV
  • Pomeranje glave po horizontali i vertikali
  • Dimenzije: 77 x 117 x 139 mm
  • Težina: 330g

Glava blica poseduje zum u rasponu od 24-105mm. Zumiranje glave blica možemo vršiti ručno ili prepustiti blicu da to radi automatski u komunikaciji sa fotoaparatom. Uz pomoć difuzera za široki ugao koji je integrisan na glavi blica možemo koristiti blic i sa objektivima žižne daljine 17mm. Takođe Sigma EF-610 DG Super poseduje i AF-assist lampu.


Proveru ponašanja blica u praksi započinjemo proverom ravnomernosti snopa svetla. Proverićemo kako je svetlo raspoređeno po kadru pri žižnim daljinama objektiva od 17 i od 28mm sa i bez difuzera na udaljenosti od 1m od belog zida.

17mm bez difuzera


17mm sa difuzerom


28mm bez difuzera


28mm sa difuzerom


Razlika u osvetljenju izmedju gornje i donje polovine slike je posledica toga što je Sigma prililično veliki blic i glava blica se nalazi dosta iznad ose objektiva. Ova razlika dolazi do izražaja pri fotografisanju subjekata na bliskim distancama od fotoaparata.

Mogućnosti blica EF-610 DG Super su sledeće:

1. Blic možemo koristiti u tri režima rada - E-TTL, Manual i Multi:


2. Poseduje high-speed sinhronizaciju što znači da ga možemo koristiti sa brzinama zatvarača do 1/8000s. Takođe moguće je koristiti okidanje blica na prvoj ili drugoj zavesici.

3. U bežičnom režimu okidanja može da radi kao slave blic, okidanje vršimo uz pomoć integrisane foto ćelije u blicu.

4.Poseduje modeling-light funkciju

5. Podržava funkcije kao što su FEB (flash exposure bracketing) i FE (Flash exposure) Lock

Sada ćemo proveriti kako funkcioniše TTL sistem merenja ovog blica u kombinaciji sa fotoaparatom Canon EOS 5d mk2. Sigma podržava Canonov E-TTL II sistem merenja tako da ne bi trebalo da bude previše odstupanja u odnosu na ponašanje sa Canon blicevima.

Standardno TTL sistem proveramo na primeru modela koji nosi belu,crnu kao i majicu u boji čime simuliramo svetlog,tamnog i srednje tamnog modela dok ambijentalnu ekspoziciju variramo u rasponu od 0 do -3EV. Ono što očekujemo kao idealan rezultat je da model bude uvek jednako osvetljen bez obizra na ambijentalnu ekspoziciju. To se ne dešava uvek u praksi čak ni sa originalnim Canon blicevima i uvek su moguća mala odstupanja. Kada do njih dođe koristimo kompenzaciju blic ekspozicije da bismo dobili pravilno osvetljen subjekat fotografisanja.

Za početak ćemo pogledati primer sa modelom u majici srednjeg tona. Kao što vidimo nevezano za variranje ambijentalne ekspozicije model je približno jednako osvetljen. Ekspozicija je takođe i pravilna pa nije potrebno koristiti kompenzaciju osim eventualno u situaciji kada je ambijentalna ekspozicija veoma podeksponirana (-3EV) kada je model neznatno preeksponiran. Ponašanje blica u ovoj situaciji je za pohvalu.


Zatim ćemo proveriti situaciju u kojoj model nosi belu majicu. Canon E-TTL II sistem se u ovakvim situacijama trudi da ne preeksponira subjekat fotografisanja što najčešće dovodi do toga da isti bude podeksponiran, međutim sa EF-610 DG Super blicem to nije slučaj pa je model pravilno eksponiran osim u situaciji sa ambijentalnim svetlom na nivou -3EV kada je neznatno podeksponiran. Dakle zaključak je da je u ovakvim situacijama blic ekspozicija pravilna i prilično konzistentna.


Treći primer je varijanta u kojoj model nosi crnu majicu i predstavlja taman subjekat koji treba eksponirati. Kao što vidimo sistem se trudi da pravilno eksponira taman subjekat i u tome uspeva u situacijama kada je ambijentalna ekspozicija u nivou 0EV i -1EV, dok u situacijama sa prilično podeksponiranom ambijentalnom ekspozicijom (-2EV i -3EV) dolazi do neznatnog preeksponiranja pa je potrebno koristiti negativnu kompenzaciju blic ekspozicije.


Pri fotografisanju na otvorenom terenu gde od blica želimo da popuni senke na modelu dolazi do neznatnog preeksponiranja pa je potrebno koristiti negativnu kompenzaciju blic ekspozicije:

Primer sa ambijentalnim svetlom:


Primer sa jednakom ambijentalnom ekspozicijom uz dodatak blica u TTL režimu bez kompenzacije blic ekspozicije:


Zaključak po pitanju rada E-TTL II sistema je da radi odlično u zatvorenom prostoru dok na otvorenom najčešće traži korišćenje negativne kompenzacije blic ekspozicije.

Glava blica poseduje i reflektor koji omogućava da pri odbijanju svetla blica od plafon deo svetla usmerimo i prema napred, čime smanjujemo senke na modelu koje nastaju pri odbijanju svetla blica od plafon:


Primer bez reflektora:


Primer sa reflektorom:


Na kraju možemo reći da Sigma EF-610 DG Super predstavlja ozbiljnu alternativu Canon blicu EX430II kojiem po karakteristikama i ponašanju u praksi nimalo ne zaostaje. Za razliku od modela Canon 580EXII Sigmi nedostaje mogućnost rada kao Master blic u wireless režimu kao i beli difuzer za glavu blica. Kvalitet izrade je na nešto nižem nivou od Canon bliceva ali nikako nije loš. Posebna prednost Sigminog blica je velika snaga (vodeći broj od 61Gn na ISO 100 i 105mm naspram 43Gn kod Canon 430EXII i 58Gn kod modela 580EXII) što ga čini veoma pogodnim za fotografisanje svečanosti kao što svadbe, krštenja i rođendani.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović