Poređenje proizvoda ( od 3 )

Visico VC-1000Q



U nastavku ćemo predstaviti studijsku videu glavu sa kvarcnom sijalicom. Model nosi oznaku VC-1000Q što nam govori da je u pitanju Visico VC serija prepoznatljivog dizajna. Gabariti su nešto manji tj. video glava je kraća za nekih 5cm. Oznaka 1000 nam govori da je maksimalna snaga 1000W. Kvalitet izrade je na jednakom nivou kao i kod blic glava VC serije.

U kompletu dobijamo i reflektor:





Sa zadnje strane se nalazi naponski priključak, prekidač za uključivanje i potenciometar sa kojim možemo podešavati snagu sijalice između 200W i 1000W:



Sijalicu dobijamo u kompletu i pažljivo montiramo u grlo. U pitanju je kvalitetna sijalica nemačkog proizvođača Radium:







Glavu na stativ montiramo na standardan način za Visico studijske glave. Nosač poseduje ručicu za podešavanje nagiba glave i prorez za montiranje studijskog kišobrana:





Glava ima standradan bajonet kao i sve ostale Visico studijske glave sa osiguraćen na gornjoj strani:



Shodno tome na VC-1000Q možemo montirati bilo koji modifikator svjetla iz Visico ponude s time što moramo paziti da metalni modifikatori kao npr snoot i beauty dish brzo postaju veoma topli pa pre demontaže treba sačekati neko vreme da se ohlade:



VC-1000Q ima ugrađeno tiho ventilatorsko hlađenje. U praksi se pokazuje odlično, svetlo je konzistentno a deklarisana temperatura je 3200K koja se potvrđuje u realnom radu. U uslovima zatvorenog prostora ako ambijent nije neutralne boje, dakle recimo ako zidovi sobe u kojoj snimamo nisu beli/sivi svetlo se u slučaju da nije striktno usmereno sa modifikatorima kao što su snoot ili beauty dish odbija od zidove i delimično "pokupi boju" u zavisnosti od konrektnih uslova, tako da temperaturu svetla od 3200K ne treba shvatiti u potpunosti striktno nego u zavisnosti od konrektnih uslova neznatno korigovati na kameri.

Blic glava je kompaktna i lagana i u skladu sa time možemo je lako nositi nositi na lokacije za snimanje i veoma brzo montirati. Zahvaljujući mogućnosti korištenja različitih modifikatora svetla omogućava nam "igranje sa svetlom" i kreativnost u snimanju. Izuzetno je korisna za snimanje stock videa.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović