Poređenje proizvoda ( od 3 )

Visico VC-600 HH PLUS Softbox Kit

Najnovija serija studijskih blic glava od Visica. Bazirana na poznatoj VC seriji VC HH PLUS serija donosi veliku novost u vidu integrisanog risivera radio okidača i mogućnosti opcione kupovine radio transmitera za okidanje ove serije blic glava.

Komplet dolazi u standardnoj Visico torbi za rasvetu koja poseduje točkiće, pojas za nošenje preko ramena kao i poseban otvor za izvlačenje stativa:









U kompletu dobijamo:

  • dve blic glave snage 600Ws
  • dva stativa Visico LS-8008K
  • dva softbox-a dimenzija 80x100cm
  • dve pilot lampe snage 250W
  • po dva naponska i sync kabla


Po pitanju dizajna i kontrukcije VC HH PLUS serija je jednaka prethodnim serijama VC/VCLR/VCHLR. Kućište je metalno, kvalitetno izrađeno sa mat finišem.



Blic na stativ montiramo uz pomoć nosača na kojem se nalaze ručka za podešavanje nagiba i nosač kišobrana. Ručka za podešavanje nagiba se ponaša tako da kada se povuče u pravcu "od blic glave" u jednu stranu ima prazan hod pa samim time pri stezanju i optuštanju zgloba ne moramo je vrtiti čitav krug.





Sa zadnje strane se nalazi kontrolni panel:



Sa gornje strane je foto ćelija:



Osigurač bajoneta poseduje gumenu zaštitu:



Sa prednje strane imamo blic lampu koja je izvučena ispred kućišta blic glave čime je omogućeno bolje raspršivanje svetla u modifikatoru svetla koji koristimo:







Stativi koji dolaze u kompletu su odličnog kvaliteta potpomognuti vazdušnim amortizerom da pri spuštanju dok je montirana blic glava ne dođe do naglog pada. Maksimalna visina je 242.5cm. Ipak treba napomenuti da nisu dovoljne čvrstine za u potpunosti stabilno nošenje znatno većih softbox-ova od onih koji idu u paketu. Minimalna visina stativa je 73cm, težina 1,59 kg,a deklarisano maksimalno opterećenje 3kg.









Softbox-evi koje dobijamo u kompletu su dimenzija 80x100cm:







Blic glavama iz ove serije odgovara standardni reflektor SF-610 koji se može dodatno kupiti.





Tehničke karakteristike:



  • Izlazna snaga: 600Ws
  • Vodeći broj blic glave: 86 (za osetljivost iso100, udaljenost 2m, exp. 1/60s)
  • Integrisani radio risiver frekvencije: 2.4GHz
  • Halogena modeling lampa: 250W
  • Vreme punjenja: 0.8~1.8s
  • Vreme trajanja bljeska: 1/800~1/1200s
  • Temperatura svetla: 5600K +/- 200K
  • Preciznost bljeska: +/- 0.02EV
  • Dimenzije: 32x13x13 cm
  • Težina: 2.8 kg

Načini na koje možemo okidati blic glave serije VC HH PLUS su uz pomoć:

  • foto ćelije
  • integrisanog radio risivera i opcionog transmitera Visico VC-816TX
  • nezavisnog radio trigera
  • sync kabla
  • test dugmeta

Snagu podešavamo uz pomoć tastera sa strelicama i možemo je podešavati između vrednosti 1.0 i 6.0 u koracima od 0.1, razlika između celobrojnih vrednosti je tačno jedna blenda:

snaga na displeju ekvivalent
   
6.0 1/1
5.0 1/2
4.0 1/4
3.0 1/8
2.0 1/16
1.0 1/32


Isti odnos važi i za podešavanje snage modeling lampe.

Sve blic glave iz VC HH PLUS serije imaju ugrađene tihe ventilatore za hlađenje kao i samopražnjenje tako da nakon smanjenja snage nije potrebno ručno pražnjenje pritiskom test dugmeta, već blic glava sama isprazni kondenzatore i odmah je spremna za novo okidanje manjom snagom od prethodne.

Foto ćeliju je moguće uključiti/isključiti kao i programirati tako da ili automatski prepoznaje broj predbleskova ili tako da joj se kaže na kojem blesku sa komander blica (1-7) da okine blic glavu. Takođe moguće je programirati i vremenski okvir (između 1 i 5 sekundi) kada će blic glava okinuti samo ako se svi predbleskovi i glavni blesak sa komander blica dese u tom vremenskom intervalu. Zatim, moguće je programirati i minimalno vreme između predbleskova.

Uputstvo za podešavanje foto ćelije i kanala radio risivera:

Foto ćeliju aktiviramo pritiskom na slave dugme pri čemu se upali LED indikator;

Za podešavanje broja predbleskova držimo slave dugme pritisnuto 4 sekunde dok se na displeju ne pojavi oznak Cx (x može biti od 1 do 7). C0 je mod u kojem blic glava automatski prepoznaje i memoriše broj predbleskova. Koristeći strelice na kontrolnom panelu možemo ručno podesiti broj predbleskova od C1 do C7.

Da bismo podesili vremenski okvir u kojem treba da se dese svi predbleskovi i glavni blesak držimo slave dugme pritisnuti 8 sekundi. Koristeći strelice na kontrolnom displeju podešavamo vremenski okvir između 1 sekunde (t1) i 5 sekundi (t5).

Dok se nalazimo u modu za podešavanje vremenskog okviru (tx) pritisnemo još jednom slave dugme čime ulazimo u mod za podešavanje minimalnog vremena između prebleskova b1 - b9 pri čemu svaka vrednost odgovara vremenskom intervalu od 2 ms. Dakle moguće je postaviti interval između 2ms i 18ms.

Što se tiče okidanja uz pomoć integrisanog radio prijemnika blic glave je moguće postaviti u jedan od 16 kanala i jednu od 4 grupe. Podešavanje vršimo tako što dok smo u Cx modu pritisnemo slave dugme jednom čime ulazimo u Fx mod gde podešavamo kanale od F0 do FF (što predstavlja F16 tj. 16. kanal). Za vreme dok se nalazimo u Fx modu pritisnemo slave dugme čime ulazimo u Gx mod za podešavanje grupa. Blic glave u okviru istog kanala moguće je postaviti u jednu od 4 grupe - Ga, Gb, Gc i Gd. Da bismo koristili ovu mogućnost potrebno je da dokupimo daljinski kontroler Visico VC-801TX dok je za postavljanje blic glava u jedan od 16 kanala dovoljan i Visico VC-816TX transmiter.

Da bismo se vratili u osnovni meni držimo pritisnuto slave dugme 2 sekunde ili sačekamo 15 sekundi i blic glava se automatski vrati u osnovni meni.



Sledi provera karakteristika svetla i sinhronizacija blic glave VC-600 HH PLUS :

U sledećem grafikonu je prikazana promena temperature svetla u odnosu na postavljenu snagu blic glave. Kao i kod prethodnih serija Visico blic glava rezultat je odličan:



Po pitanju konzistencije temperature svetla i ova serija ima dobar rezultat - na 10 ekspozicija pri snazi od 1/4 odstupanja među snimcima su minimalna:



Sledi test sinhronizacije blic glave pri okidanju na tri različita načina:

1.Integrisani radio risiver i transmiter Visico VC-816TX
2.
Radio okidač Phottix Strato I
3.
Uz pomoć integrisane foto ćelije i eksternog blica na fotoaparatu u M modu

Kliknuti na sliku za 100% uvećanje:



Kao što možemo videti maksimalna sinhronizacija pri okidanju na ove načine je 1/200s a integrisani Visico radio sistem okidanja praktično ne zaostaje za Phottix Strato I okidačem, neznatnu razliku u donjem delu slike možemo primetiti tek pri ekspoziciji od 1/200s.

Sinhronizacija većim brzinama od 1/200s je moguća uz pomoć radio okidača koji podržavaju sinhronizaciju velikom brzinom, kao što su recimo phottix Strato TTL ili Phottix Odin IL

Vreme punjenja pri različitim snagama ćemo prikazati na sledećem video klipu:




Zaključak testa:

Visico VC HH PLUS serija blic glava donosi novost u vidu integrisanog radio prijemnika. Kupovinog transmitera Visico VC816-TX dobijamo jeftiniji način okidanja blic glava uz pomoć sistema radio okidača nego da kupujemo nezavisne radio okidače. Ostale karakteristike blic glava su na nivou prethodnih serija i kvaliteta na koji nas je Visico navikao.

tekst i fotografije: Mladen Mitrinović

Video gallery