Poređenje proizvoda ( od 3 )

Visico VT-400p power pack kit

Posle testa VT-400 kompleta pred nama je model kompaktne blic glave VT-400p koju karakteriše mogućnost korišćenja akumulatora kao nezavisnog napajanja. Praktično po veoma povoljnoj ceni dobijamo komplet koji se sastoji od jedne blic glave snage 400Ws i akumulatora Visico CT-1000.

Visico je ovaj komplet zamislio kao celinu koja se sastoji od dva elementa - blic glave i akumulatorskog napajanja, koji bi zahvaljujući svojoj kompaktnosti predstavljao zamena za kompaktni blic. Prednosti su veća snaga, mogućnost korišćenja difuzera iz široke Visico ponude modifikatora svetla kao i manji gabariti u odnosu na standardne studijske blic glave. Naravno VT-400p blic glavu možemo koristiti i sa standradnim 220v napajanjem.

Što se tiče same blic glave VT-400p ona u potpunosti odgovara standardnim Visico VT-400 blic glavama čije karakteristike možete pogledati na sledećem linku www.fotodiskont.rs/test-modela/visico-vt-400-portabl-softbox-kit-1774.html . Razlika je u postojanju priključka za nezavisno akumulatorsko napajanje.

Blic glava stiže u čvrstoj kartonskoj kutiji sa ručkom za nošenje:



U kompletu se nalaze:

  • jedna blic glava VT-400p
  • Visico reflektor
  • modeling lampa snage 75W
  • snadradni naponski kab
  • kabl za napajanje pomoću akumulatora Visico CT-1000


Kao što smo već spomenuli blic glava je identična standardnim VT-400 blic glavama:





Sa donje strane imamo priključka kabla za napajanje sa akumulatora:





U nastavku ćemo se fokusirati na akumulatorsko napajanje CT-1000 i kombinaciju sa VT-400p blic glavom.

CT-1000 se sastoji od kućišta, baterije koju možemo izvaditi, punjača za standardno napajanje od 220V, punjača za auto i kabla za povezivanje sa blic glavom:



Takođe dobijamo i veoma praktičnu torbicu za nošenje akumulatora koju možemo nositi kako preko ramena tako i oko pojasa:



Kućište akumulatora je od kvalitetne plastike, čvrsto i precizno spojene:



Prostor za bateriju se nalazi iza vratanca:





Kontrolni panel sadrži sledeće elemente:

  • kontrolni displej
  • prekidač za uključivanje/isključivanje i prebacivanje u mod za punjenje
  • priključak za punjač
  • priključak za blic glavu
  • osigurač


  • priključak za punjač:










Karakteristike:

  • snaga blic glave: 400Ws
  • vreme punjenja pri maksimalnoj snazi: 3.5s
  • broj okidanja pri maksimalnoj snazi sa punom baterijom: >250
  • tip baterije: Ni-MH, 3300 mAh
  • vreme punjenja: 4h
  • osigurač: 40A
  • težina: 1.52kg
  • dimenzije: 21x16x7cm

Sve karakteristike svetla VT-400p blic glave možete pogledati u testu VT-400 kompleta, a ove ćemo proveriti karakteristike akumulatora CT-1000. Najvažnije osobine su svakako vreme punjenja pri različitim snagama blic glava i maksimalan broj okidanja sa punom baterijom.

Prvo želimo istaći da se CT-1000 akumulator koristi sa jednom blic glavom. Dakle nije moguće povezati više glava na jedan akumulator, već je sistem osmišljen tako da svaka glava koju koristimo ima svoje zasebno punjenje. Komplet je lagan, kompaktan i lako prenosiv na lokacije za fotografisanje. Sledeće nekoliko primera iz prakse:

setup:



levo je fotografija sa samo ambijentalnim svetlom, a desno rezultat sa korištenjem Visico VT-400p kompleta:



Pri fotografisanju noću kada koristimo visoku osetljivost na fotoaparatu i veliki otvor blende često zbog velike snage blic glave ne možemo dovoljno da smanjimo snagu pa moramo prilično da odmaknemo svetlo od modela.

setup:



rezultat (iso 1600, 1/100s, F/2)

(fotografije su dodatno obradjene u Photoshopu, koloritet nije posledica boje svetla blic glave)





Visico specifikuje broj okidanja pri maksimalnoj snazi od oko 250 snimaka. Na testu smo glavu koristili u širem rasp

Vreme punjenja sa punim akumulatorom ćemo demonstrirati sledećim video klipom:

 

Vreme punjenja sa akumulatorom koji je pri kraju napunjenosti ćemo videti na sledećem video klip



Kao što vidimo vreme punjenja pri maksimalnoj snazi odgovara navodu proizvođača od 3,5s. Čak i kada je akumulator pri kraju napunjenosti i zvučnim signalom nas o tome obaveštava punjenje je i dalje jednako brzo.

Zaključak testa se nameće sam po sebi. Visico je tržištu ponudio kombinaciju blic glave snage dovoljne za najveći broj fotografskih primena, koja je pri tome kompaktna i lagana i akumulatorskog napajanja zavidne autonomije rada. Čitav komplet se lako prenosi na lokacije za rad i brzo montira. Omogućava nam da povećamo mogućnosti i kreativnost na otvorenom terenu pre svega time što možemo koristiti bilo koji Visico svetlosni modifikator, što pri radu sa kompaktnim blicevima nije slučaj. Kvalitet izrade, karakteristike svetla i pouzdanost u radu su najvažnije osobine na koje nas je Visico već tradicionalno navikao.

Test uradio: Mladen Mitrinović

Video gallery